Heeft u vragen?
0255 755 312 (ma/vr van 10/18u)
Onze levertijd
is 3 tot 15 werkdagen
Offerte op maat?
Mail naar info@jouwzonwering.nl
Lange Nieuwstraat 190-192
1972 GT IJmuiden

Zonneschermdoek onderhouden

8 tips om je zonneschermdoek te onderhouden en klaar te maken voor de zomer.

Elk zonweringdoek wordt in de fabriek nabehandeld met een extra water- en vuilafstotende coating. Het onderhoud is hierdoor gemakkelijk en neemt weinig tijd in beslag. Uw zonnescherm doek kunt u het beste met lauw water en een zachte borstel schoonmaken. In géén geval raden wij u aan om uw acryldoek te reinigen met een hogedrukspuit. 

1. Maak het zonneschermdoek met regelmaat schoon
Maak het zonneschermdoek één tot twee keer per jaar grondig schoon. Doe dit bijvoorbeeld aan de start van het voorjaar en na de zomer, zodat het zonneschermdoek schoon de winter in gaat. Tussendoor is het aan te raden vervelende vlekken als vogelpoep met regelmaat van het zonneschermdoek te vegen.

2. Kies een juiste dag om het zonneschermdoek schoon te maken
Maak het zonneschermdoek niet schoon op een moment dat het zonnetje erg fel schijnt. Het felle zonlicht zorgt ervoor dat het doek te snel opdroogt. Dit kan ervoor zorgen dat er lelijke vlekken van het zeepwater achterblijven.

3. Verwijder stof van het zonneschermdoek
Verwijder stof door dit van het zonneschermdoek af te blazen, kloppen of borstelen met een zachte borstel.

4. Gebruik geen of milde schoonmaakmiddelen
Neem het doek af met een zachte borstel en lauw water. Gebruik liever geen agressieve schoonmaakmiddelen of zeep, hiermee tast je de beschermingslaag van het zonneschermdoek aan. Indien je het zonneschermdoek met enkel water niet schoon krijgt, bijvoorbeeld omdat er vetvlekken op het zonneschermdoek zitten, kun je een mild schoonmaakmiddel gebruiken.

5. Spoel het doek grondig schoon
Spoel het doek na het reinigen af met lauwwarm water. Gebruik hiervoor geen hogedrukreiniger, dit beschadigd het zonneschermdoek.

6. Laat het doek goed drogen
Het zonneschermdoek kan prima een regenbui en goede schoonmaakbeurt aan, maar laat het doek altijd goed drogen. Het is belangrijk het doek niet te lang vochtig opgerold in de cassette te laten zitten om schimmelvorming en algengroei te voorkomen. Mocht het doek toch nat opgerold moeten worden, draai het doek dan zodra het weer het toelaat uit en laat het alsnog goed drogen.

7. Vergeet de bovenbak niet
Je kunt de bovenbak eenvoudig schoonmaken met een vochtige doek en lauw water. Het zonneschermdoek rolt op in de bovenbak en daarom is het belangrijk ook dit onderdeel van het zonnescherm mee te nemen.

8. Onderhoud van draaiende delen en scharnieren
Spuit de draaiende delen en schanieren in met een vuilafstotende siliconenspray. Zo blijft het zonneschermdoek soepel in en uit te draaien. Door het zonneschermdoek goed te onderhouden blijft het langer mooi. Toch heeft een zonneschermdoek een beperkte levensduur. Zijn de vlekken niet meer te reinigen dan is het misschien tijd om het gehele zonneschermdoek te vervangen voor een nieuw exemplaar.